Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Es cienu sevi, tāpēc runāju latviski
27.01.2009

18. janvārī notika Jāņa Kušķa priekšlasījums «es cienu sevi, tāpēc runāju latviski». Šajā priekšlasījumā klausītāji uzzināja gan par Jāņa Endzelīna un Kārļa Mīlenbaha milzīgo devumu latviešu valodas saglabāšanā, gan par centieniem mūsdienās šo ieguldījumu sagrozīt, izmantojot visdažādākos paņēmienus. Kā spilgtākais piemērs bija naudas sods 100 Ls par burta «ō» izmantošanu koncerta afišā vārdā «simfōniskais».

Tika runāts arī par dažādām latviešu valodas īpatnībām un centieniem to pietuvināt krievu valodai.

Uzdodot jautājumus, visvairāk interesēja burta «ŗ» lietojums un nozīme, ne visi zina, ka šis izskaustais burts atvieglo šaurā «e» izrunas noteikšanu.

Tāpat klausītāji interesējās arī par latviskoto datorterminu ieviešanu. Lai gan daži šķiet pavisam neizdevušies tomēr vārds «ģeogrāfija» arī kādreiz bijis jaunvārds, bet šodien mēs to uztveram kā normālu latviešu valodas vārdu.

Priecē tas, ka uz šo priekšlasījumu bija ieradušies vairāki jaunieši, kas liecina par to, ka viņiem nav vienalga, kādā valodā viņi runā un atliek vien turpināt K.Valdemāra pareģojumu, novēlot, lai latviešu pastāv vēl ilgāk nekā 150 gadus.


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Lita, Sibilla, Teika
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».