Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


24. decembra Ziemassvētku dievkalpojums Staļģenes Dzintara baznīcā
13.01.2010

Kā katru gadu pie mums Latvijā no Vācijas atbrauc latviešu tautas draugs un patriots, bijušā Jelgavas apriņķa Staļģenes pagasta «Viduču» māju saimnieka, aizsarga, latviešu leģionāra Ludviga Šmita dēls Joahims Zīgerists. J. Zīgerists man atmiņā palicis kā nacionālās partijas dibinātājs Latvijā, pirmo uguņošanu autors Jelgavā, cilvēks, kas Latvijas sērdieņiem devis vairāk kā visi Saeimas deputāti kopā. Ziedotas gultas, televizori un medikamenti slimnīcām, dāvanām apveltīti represētie, leģionāri un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki. Staļģenē darbojas pansionāts. Vairākus gadus uz Ziemassvētku un Jaungada svinībām Vācijā uzaicinātas delegācijas no Latvijas.

J. Zīgerista māsa Rita Šmite Jegorova, tāpat kā desmitiem tūkstošu latviešu ir padomju varas represiju upuris. Pēc atgriešanās Latvijā viņa dzīvoja tēva mājās. Tagad «Vidučos» saimnieko viņas dēls Juris Jegorovs, kas tur dzimis un audzis. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas J. Zīgerists no Austras Stepes nopirka kaimiņu mājas «Šauvas» un sāka savu politisko un labdarības darbu Latvijā.

Visus, kas atbrauc «Šauvās», pārsteidz jaunuzceltā māja ar plašo, uzkopto parku, augļu dārzs, ziedu bagātība, karogotais piemineklis 2. Pasaules karā kritušajiem latviešu un vācu karavīriem. Bet galvenais brīnums ir Dzintara baznīca, kas darbojas regulāri un divas reizes mēnesī uz dievkalpojumiem aicina vietējos iedzīvotājus. Bieži to apciemo ekskursanti no Vācijas, jo «Šauvās» izveidots ievērības cienīgs tūristu apskates objekts.

Kārtējo Ziemassvētku dievkalpojumu, dalībnieku pārpildītajā, krāšņi greznotajā baznīcā vadīja mācītājs S. Ratnieks. Koši mirdzēja no dzintariem izveidotais krusts virs altāra un neskaitāmās svecītes svētku egles zaros.

Pēc dievkalpojuma, svētku sveiciena saņemšanas, ko J. Zīgerists katram pasniedza personiski, iedvesmoti Ziemassvētku noskaņā devāmies uz Staļģeni, kur jaunizveidotajā atpūtas centrā «Līdumi» J. Zīgerists sveica klātesošos un saņēma Ziemassvētku sveicienu no R/a «Staburadzes» un 1944. gada Kurzemes Ziemassvētku kauju pārstāvjiem. Mācītājs S.Ratnieks svētīja dāsno mielasta galdu, kas pārsteidza ne tikai mūs, bet arī vietējos pagasta iedzīvotājus, kas svētku cienastu saņēma pēc mūsu aizbraukšanas.

Aldis Hartmanis




Komentāri
Ivars Igaunis  13.01.2010 23:28:08
Kristietība nav latvieša pasaule!Esiet taču gudri!

Alvils  14.01.2010 16:18:39
Hartmaņa kungs tā priecājas par Zīgeristu. Lai jau.

Leonards Inkins  15.01.2010 19:08:38
Kād ir latviešu pasaule?
Un par ko tad Hartmaņa kungam būtu jāpriecājas?
Ko Zīgerists sliktu latviešiem nodarījis?


Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Ēriks, Inese, Inesis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».